Questions/comments from HKIFA members re the Consultation paper on the
Securities and Futures (OTC Derivative Transactions — Reporting and Record
Keeping) Rules (August 18, 2014)

Questions as listed in the consultation paper

Q4. Do you have any comments or concerns about how the terms “conducted in Hong
Kong” and “affiliate” are proposed to be construed, or how this limb of the reporting
obligation is cast? In particular, do you have concerns as to how this proposal might
impact entities that keep a global book?

We note that in the previous supplementary consultation conclusion, dealing
activities by a HK licensed person in relation to transactions routed from an
overseas affiliate on behalf of accounts managed by the overseas affiliate will be
required to be licensed under RA11.

(Extract from Supplementary Consultation Conclusion:

“We have also received a suggestion that existing licensed persons who deal in
OTC derivatives transactions - including executing OTC derivatives transactions
Sfor their dffiliates / subsidiaries and portfolios managed by their dffiliates or
subsidiaries - should be exempted from Type 11 RA licence. It was suggested that
this would facilitate international asset management companies to continue to use
Hong Kong as their “central dealing hub” in Asia Pacific.

We do not believe it is appropriate to exclude OTC derivatives market
intermediaries which carry out dealing activities on behalf of their affiliates from
our licensing requirement. Requiring them to be licensed under Type 11 RA is also
consistent with the current requirement for them to be licensed under Type 1 and
Type 2 RAs for acting as the “central dealing desks” for securities and futures
contracts.”’)

However, transactions under the same “order routing arrangement” are not subject
to reporting as the transactions are not “recorded in the form of any entry in the
books of the affiliate”. There seems to be an inconsistency as dealings under the
“order routing arrangement” will require licensing but the transactions resulting
from such arrangement will not be subject to reporting. Please confirm if the
above understanding of the licensing and reporting requirements is correct or not.

Members believe that relief from requiring to report the OTC derivatives
transactions should be provided for where the licensed asset management entities
also operate a central dealing desk and execute trades on behalf of portfolios
managed by group affiliates, and that these trades are in the book of the portfolios
managed by the group affiliated asset managers as opposed to the book of the
affiliates (i.e. the transactions are not recorded in the affiliates’ own proprietary
book). This relief/exemption to exclude from the definition of “conducted in
Hong Kong” exemption is appropriate and should be explicitly stated in the Rules.
The reason being affiliates and/or portfolios under their management would
already be under similar obligation to report these transactions to a TR in their
respective jurisdictions, or they would have been captured and reported by a LC/Al
ifexecuted via a Hong Kong counterparty under the ‘counterparty’ reporting limb.
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Rule 15 (transactions to be reported by Hong Kong persons) - Appreciate if there
is clarification regarding whether the phrase “entered into the transaction in Hong
Kong” under Rule 15(1) (f) of the Draft Rules has the same meaning as
“conducted in Hong Kong”? If they are defined differently, what are the
differences?

05. Do you have any comments or concerns about how we have cast the proposal that
Als and LCS that are registered/licensed for Type 9 RA must report transactions that
they have entered into in their capacity as fund managers?

Members propose that the Type 9 RA asset manager reporting limb should adopt
the same threshold as the HK person limb. This will reduce the regulatory
burdens posed to LCs. In any event, LCs are subject to regulatory oversight so
that regulators will be able to request access to exposures and trades information
of'the LCs. Thus, only significant transactions should be subject to reporting.

Members suggest that the SFC can consider extending the exempt person relief to
Type 9 LCs as fund managers could be using FDIs intermittently or for hedging
purposes. This would help ease the reporting burdens on fund managers who
have small or limited exposures in OTC derivatives for hedging/EPM purposes
only.

Does the phrase ‘“enters into the transaction” in Rule 9(1)(c)(iii) refer to the
decision to enter into the derivative transaction or the execution of the transaction?
If a Hong Kong LC makes the investment decisions, but delegates its trade
execution function to an offshore affiliate, which is the entity that “enters into the
transaction”: is it the Hong Kong LC or the offshore affiliate?

Q6. Do you envisage any specific difficulties if this proposal were to be extended to
also require an Al or LC that is registered/licensed for Type 9 RA to report transactions
that it has advised a counterparty on, i.e., even though it has not entered into the
transaction on behalf of that counterparty?  If so, please provide details of the specific
difficulties envisaged.

Members believe that the reporting requirement should NOT be extended to trades
where LCs are advisors only. Reporting "advised trades" will give rise to many
practical issues/difficulties such as (i) trades may not be executed according to
advice; (ii) a LC may not know whether the counterparty executes the trade or not;
and generally the advisor may not have full information about the executed trades;
and (iii) duplications with executed trades reported by the executing parties, etc.

08. Do you have any comments or concerns about the proposed approach to be taken
in respect of the different types of Hong Kong persons?

Members would like to have further clarifications on what is the meaning of
"transactions that they have entered into on behalf of such persons". Does it refer
only to transactions entered into by a RA9 asset manager as agent for the
fund/client; and the fund/client is the principal to the trade and has the legal
liability to settle? If the fund/client enters into the transaction as a direct
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contractual party, then such transaction will not be regarded as being "entered into
by an LC on behalf of such persons"? Please confirm if the above interpretation
is correct or not.

Q9. Do you have any comments or concerns about how the reporting obligation will
apply to funds? Do you envisage that funds may face practical difficulties in complying
with this obligation? If so, please provide details of the specific difficulties envisaged.

If a Hong Kong unit trust delegates trade execution to the overseas dealing
desks/investment manager (not a SFC licensed person), will the trades executed or
entered into by such overseas delegated dealing desks/investment manager on
behalf of the HK unit trust give rise to any reporting obligation?

Q10. Do you have any comments or concerns about the proposed methodology for
calculating if the reporting threshold or exit threshold has been reached?

A Hong Kong Person may appoint a number of different asset managers to manage
its assets and the asset managers may enter into IRS and NDF trades on behalf of
the Hong Kong Person. We assume that a Hong Kong Person will have to
aggregate the transactions that the different asset managers enter into in order to
determine if the reporting threshold has been reached. If this understanding
correct? Are the Hong Kong Persons such as Hong Kong statutory entities,
pension funds, trustees etc aware of their obligations to monitor the gross
outstanding notionals of IRS and NDF trades?

Q20. Do you have any comments or concerns about how the concession period and
grace period are proposed to operate?

In determining the start date, can the HK regulators take into account the
regulations in the Region so as to facilitate a more streamlined approach in system
enhancements. These include (i) ASIC Phase 3 reporting starting in April 2015
and (ii) reporting of additional data fields under the MAS regulations starting on
1 April 2015. Members propose phasing in the reporting requirements for
different types of reporting entities e.g. Al and AMBs reporting first, LCs 3
months later and Hong Kong persons after that. This is in line with the
implementation of the Singapore trade reporting regulations.

Members believe that three months from the time of finalization of the rules is not
sufficient for fund managers to prepare a solution for reporting, especially with
MAS and ASIC developments also in parallel. It would be helpful if the final
regulation can allow 180 days after the publication of final rules for firms to start
reporting new trades, so as to provide participants sufficient time to do a complete
build-and-test with due diligence. Also, 180 days is similar to the lead time that
ESMA and MAS provide. Finalization of requirements is necessary before the
industry embarks on any development work. Without the finalized requirements,
it is very difficult for firms to start work. There would be added cost and effort
of rollback/changes if the final regulations are different from the one under
consultation. Any changes between now and the final rules might have a
significant impact on the overall solution and delivery. Even when fund
managers work with reporting agents like Unavista/DTCC to deliver the
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requirements, they would ask for a caveat that in light of the rules not finalized,
further analysis and rework might be required after the final rules are published.
So far, all key jurisdictions have given sufficient lead time after the publication of
final rules (at least 180 days) to allow firms to comply with the regulations. It
would be helpful if HKMA/SFC could do the same.

Other guestions/comments

1.

Definitions — even though the following terms are commonly used in the market,

it would be helpful if definitions are provided in the Rules (with illustrative

examples) so as to ensure consistency and clarity in interpretations:

® “counterparty” — this term is used throughout the draft Rules. For example,
where a HK portfolio manager creates a specified OTC derivative order on
behalf of a fund, forwards the order to an overseas affiliate, who executes the
order with a broker/counterparty. In this case, the fund is the principal to the
trade and has the legal liability to settle. It would be regarded as the
counterparty to the trade. We would like to seek the SFC’s confirmation if
this understanding is correct and it would be helpful if a definition for
“counterparty” is provided in the Rules.

® The proposal is that all NDF transactions are reportable; but the term “spot”
or “forward” is not defined. Common industry interpretation is that only
transactions longer than a T+2 settlement are considered forward transactions
with anything less being considered spot and not reportable. Please clarify
the definition of NDF under varying settlement conditions.

® HKTR will be enhanced to include “valuation transaction information” and
there will be the requirement to include a reportable field that identifies
whether a trade has been “marked to market” or “marked to model”. It
would be useful if these terms are defined; and also to illustrate under what
conditions the valuation would move from mark to market to mark to model.

These is no express exemption for central banks in the consultation paper —
Although these entities are unlikely to fall within any of the categories of persons
who have reporting obligations, if these entities have assets that are managed by a
LC, IRS trades that the LC enters into for the entity will have to be reported under
Rule 9(1)(c)(iii). In contrast, if a Singapore CMSL holder manages assets for
and enters into IRS trades as agent on behalf of an entity listed in the Fourth
Schedule to the MAS regulations, the CMSL holder does not have to report the
trades. Entities that have confidentiality concerns may prefer to appoint a
Singapore asset manager over a Hong Kong asset manager for this reason.

The draft Hong Kong rules place the reporting obligation on the fund manager
(which is a licensed corporation) rather than the Trustee. Would the HKMA/SFC
consider adopting a similar approach as Singapore and require the Trustee rather
than the Manager of a Hong Kong CIS to report derivative transactions entered
into for the CIS? If the Trustee requires the Manager’s assistance to report the
transactions, this can be discussed between the Trustee and the Manager.
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Do all reporting entities, including LCs and Hong Kong persons who have
reporting obligations have to join HKTR as a TR Member in order to report to
HKTR?

In a scenario where a Hong Kong person who has reached the reporting threshold
appoints a foreign asset manager, the Hong Kong person will have a reporting
obligation (as the foreign asset manager is not a LC). If the Hong Kong person
wishes the asset manager to report OTC derivative trades on behalf of the Hong
Kong person, should the Hong Kong person join HKTR as a TR member and
appoint the asset manager as its agent?

In Singapore, the MAS issues an identifier code to each legal entity. Using the
above case as example, while the Hong Kong person has the obligation to report
the trades, but that obligation would be discharged if these trades are reported by
the asset managers or directly by the executing counterparty using that identifier
code assigned to the Hong Kong person. It would be helpful if the SFC can
explore similar arrangements to ease the reporting burden on Hong Kong persons.

What documentation is needed if a reporting entity appoints a series of agents e.g.
a LC in Hong Kong => Unavista => DTCC => HKTR? In some other scenarios,
Hong Kong person => a foreign asset manager => Unavista => DTCC => HKTR?

Is “over reporting” permitted? Rule 20 states that a Hong Kong person does not
have to report a transaction if an authorized financial institution is required to
report the transaction. A Hong Kong person may trade with a number of
counterparties including banks domiciled in Hong Kong (which are authorized
financial institutions) and foreign banks that do not have a reporting obligation
under the Hong Kong regulations. In such cases, the Hong Kong person may
find it operationally more efficient and more prudent to report all specified OTC
derivative transactions instead of excluding transactions where the counterparty is
an authorized financial institution. Is this permitted?

(End)
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