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29 September 2016 
 
 
The Chief Executive 
All Authorized Institutions 
 
 
 
Dear Sir/Madam, 
 
 
Frequently Asked Questions on Customer Due Diligence 
 
 
Further to the circular on “De-risking and Financial Inclusion” issued by the 
Hong Kong Monetary Authority (“HKMA”) on 8 September 2016 1 , I am 
writing to inform you that the HKMA is issuing today certain frequently asked 
questions (“FAQs”) on customer due diligence (“CDD”). 
 
These FAQs address some common issues relating to interpretation of HKMA 
legal and regulatory requirements in relation to CDD which were raised during 
our recent engagement with various stakeholders over problems encountered 
upon the establishment and ongoing maintenance of business relationships.  In 
addition to these FAQs, the HKMA is continuing to work on a number of other 
issues which have been raised in this engagement and further guidance will be 
issued in due course.  
 
Authorized institutions (“AIs”) should review their policies and procedures to 
ensure they are consistent with these FAQs and that they are taken into account 
when making decisions about whether or not to provide their services to a 
potential customer, or maintain a relationship with an existing customer.    

                                                 
1 http://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/key-information/guidelines-and-circular/2016/20160908e1.pdf 
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If you have any questions relating to this letter, please contact Ms Joyce Chan at 
2878 8281 or Mr Jason Chan at 2878 1315. 
 
 
Yours faithfully, 
 
 
 
 
 
Meena Datwani  
Executive Director (Enforcement and AML)  
 
 
Encl. 
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Annex 
 
Frequently Asked Questions on Customer Due Diligence 
 
Q1: The Guideline on Anti-Money Laundering and Counter-Terrorist 

Financing (“AMLO Guideline”) requires AIs to obtain information on 
the business address of a corporate customer if its business address is 
different from the registered office address.  What does business 
address generally refer to?  Is there any requirement to have a Hong 
Kong business address?  Does the HKMA mandate any specific type of 
address proof for verifying business address (e.g. a stamped tenancy 
agreement)? 

  
A1: Business address means the location where a corporation operates or the 

principal place of a corporation’s activities, which can be in Hong Kong or 
overseas.  Corporations, depending on their business nature, may operate in 
various kinds of location.  For example, rather than occupying a physical 
office in a commercial building, start-ups and small and medium-sized 
enterprises (“SMEs”) increasingly use “hot desks” at service centres as their 
offices or operate from residential premises.  There may also be occasions 
where it is not possible to produce a business address, for perfectly legitimate 
reasons, such as a company set up primarily for holding shares or assets 
without substantive business. 
 
The HKMA requirements do not mandate a business address in Hong Kong. 
Business address is one aspect of customer due diligence (“CDD”) 
information of a legal person that assists AIs in constructing the risk profile 
of a customer.  In addition to collecting the information, AIs should also 
seek to understand the rationale why a particular type of business address is 
provided or considered not applicable, taking into account the customer’s 
business model or mode of operation. 
 
It is also important to note that the AMLO Guideline does not specify 
particular methods for verifying a customer’s business address.  AIs are 
expected to take reasonable measures to verify the business address of a 
customer and in doing so may make reference to some of the generic 
examples in the guidance provided in paragraph 4.8.10 of the AMLO 
Guideline which provides risk-based, non-exhaustive options in relation to 
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verification of residential address of an individual customer, or adopt other 
possible arrangements depending on the circumstances of each case.  AIs 
should provide options to customers, and not apply narrow requirements 
which will act as a potential barrier to account opening, such as accepting 
only one form of address proof (e.g. a stamped tenancy agreement) to verify 
the business address. 

  
Q2: Does the corporate applicant need to provide a Hong Kong business 

registration certificate at the time of account opening? 
  
A2: Paragraph 4.9.8 of the AMLO Guideline states that in the course of verifying 

the customer’s information mentioned in paragraph 4.9.7, an AI should  
obtain information, including a copy of the business registration certificate 
(where applicable). 
 
In the Hong Kong context, business registration refers to a business or 
corporation registered under the Business Registration Ordinance, Cap. 310.  
Business registration certificates contain useful CDD information, such as 
nature of business, address of the business or its branch, etc., and can help 
ascertain the existence of the business or corporation, and provide an 
indication that they may be subject to local tax. 
 
However, AIs should be aware that a business registration certificate may not 
be applicable to every customer and some customers may therefore be unable 
to produce one.  For example, since the Inland Revenue Department 
(“IRD”) will not accept any application for registration of businesses which 
have yet to commence operation, start-ups may not possess a business 
registration certificate at the time of account application.  Moreover, some 
overseas corporations may not be required to register under the Business 
Registration Ordinance.  AIs may make reference to IRD’s website for more 
information relating to business registration in Hong Kong1. 

  
Q3: Are there any specific CDD requirements for start-ups and SMEs? 
  
A3: Similar to AML requirements in other jurisdictions, the HKMA’s 

requirements are generic to all corporates and comparatively high level in 

                                                           
1 http://www.ird.gov.hk/eng/tax/bre.htm 
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order to provide flexibility to AIs to apply them to different types of 
customers.  There are no specific or special requirements for, or mention of, 
start-ups or SMEs.  However, AIs should not adopt a one-size-fit-all 
approach in the application of CDD requirements.  AIs should ensure that 
design and implementation of their CDD requirements reflect both the 
operation and profile of these companies, the risk level as assessed by the AI 
concerned and any other relevant considerations. 

  
Q4: Do AIs need to establish source of wealth for every customer? 
  
A4: No.  The requirement to collect source of wealth information ordinarily 

applies to higher risk situations and therefore the HKMA does not require AIs 
to establish source of wealth for each and every customer. 
 
For most customers (i.e. non-high risk customers), certain information 
obtained as to understand the purpose and intended nature of the business 
relationship (unless it is obvious), e.g. occupation or employment of 
individual customers, or business nature of corporate customers, etc., should 
in general be sufficient for AIs to have a basic understanding of the 
customer’s profile. 
 
Even if a customer is regarded as high risk and certain source of wealth 
information may be required or in practice collected, there is no expectation 
to apply the same source of wealth procedures to all customers in the same 
manner, or collect evidence dating back decades when the risk does not 
justify doing so, as it is often impractical.  The HKMA has conducted 
training and issued guidance in this area in January 2016, which may be 
referred to understand our expectations2. 

  
Q5: What is the requirement on who should be present at account opening 

for a corporate and is it a requirement to have all directors and 
beneficial owners be present at account opening? 

  
A5: Generally, a corporate account is opened in the name of the corporate by a 

single individual who acts on behalf of that corporate.  The basic 

                                                           
2.http://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/key-functions/banking-stability/aml-cft/Understanding_Source_of_Wea

lth_Requirements.pdf 
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requirement is for AIs to identify and verify the identity of that individual as 
well as obtain written authority to verify that the individual has the 
authorization of the corporate to establish a business relationship with the AI 
concerned.  
 
While information on connected parties of the corporate, where appropriate 
(e.g. identities of beneficial owners, names of directors, etc.), may be 
required during the CDD process, the presence of two or more, or all 
directors or beneficial owners at the time of account opening is not required 
by the HKMA. 

  
Q6: Are AIs required to understand the rationale for an overseas company to 

seek to establish a business relationship in Hong Kong?  Are AIs 
required to take additional CDD measures if a company is incorporated 
offshore or has foreign directors or beneficial owners? 

  
A6: Obtaining information on the purpose and intended nature of the banking 

relationship being established, including the reason for establishing the 
relationship, is a standard CDD measure applicable to all types of customers 
and cascades from international standards which Hong Kong is required to 
apply.  In some cases the purpose and intended nature will be obvious or 
self-evident and therefore may not need to be provided by the potential 
customer, having regard to the types of accounts to be established or 
services/products to be used. 
 
Applications for account opening should not be rejected merely because the 
customer is incorporated or established offshore, or because the beneficial 
owners or directors of a corporate customer are non-residents.  AIs’ 
on-boarding process should recognise that offshore establishment and 
non-resident directors, etc. are common profiles for many corporates seeking 
banking services in an international financial centre, like Hong Kong.  
Similarly, in addition to collecting the information, AIs should view 
residence of connected parties as only one part of the CDD and risk profiling 
exercise, and understand the rationale why a particular type of business 
relationship is sought, taking into account the customer’s business model or 
mode of operation. 
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Q7: Why is certification of documents required as part of the CDD process? 
Do all documents have to be certified by a certifier? Is the certifier 
required to be based in Hong Kong? 

  
A7: Generally, where a customer is not physically present or unable to produce an 

original document, AIs may consider accepting a copy of the identification 
document which is certified to be a true copy by a suitable certifier3.  A list 
of suitable certifiers is provided in paragraph 4.12.4 of the AMLO Guideline, 
which is non-exhaustive, allowing AIs to accept other independent and 
reliable certifiers (e.g. a professional third party) where appropriate to do so, 
having consideration to paragraph 4.12.6 of the AMLO Guideline.  
Furthermore, there is no requirement that a certifier must be physically in 
Hong Kong. 

 

                                                           
3 Use of an independent suitable certifier guards against the risk that identification document provided does not 

correspond to the actual customer or that it is fraudulent. 
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