Impact Of The New Hong Kong Accounting StandaRds On Authorised Institutions’ Capital Base And Regulatory Reporting 

Q & A
Scope of Application

Q1. If the Head Office of an overseas-incorporated AI is yet to implement IAS 39, shall the AI apply HKAS 39 and report the required figures in the Survey Form?

A1. The proposed requirements are only applicable to locally incorporated AIs and overseas-incorporated AIs whose head offices have chosen to adopt comparable accounting standards from 2005.  For overseas banks which are yet to adopt the new standards, their local AIs shall continue to report on the original accounting basis until the implementation of the new accounting standards.  They are therefore not required to submit the Survey Form to the HKMA.
Implementation Timetable

Q2. Will the HKMA consider postponing the effective date from end-March to end-June due to limited time for preparation by AIs?

A2. As the HKMA is responding to a situation that has been created by the HKICPA’s timetable for implementation of International Accounting Standards, HKMA’s timetable is obviously very tight.  However, in recognition of the need to allow AIs to adapt their reporting systems we now intend to apply the new Guidance to returns submitted to HKMA from June 2005.

Treatment of January to May Returns

Q3. What is the impact of the new accounting standards on regulatory returns for the positions ended January to May 2005?  Should AIs report the figures prepared in accordance with the new accounting standards in the said regulatory returns?

A3. Technically speaking, relevant AIs are required to comply with the requirements of the new accounting standards with effect from 1 January 2005.  However, the HKMA notes that some AIs may need more time to complete the system enhancement and switching-over exercises etc.  Therefore, we have deliberately built in some flexibility by allowing AIs to report figures in returns for the positions ended January to May 2005 either on the new accounting basis or the original accounting basis if they are not yet ready.  Nevertheless, we expect AIs to start reporting figures prepared in accordance with the new accounting standards in the regulatory returns as of position ended June 2005.

Treatment of Provisioning and Its Computation Basis

Q4. What is the definition of “regulatory reserve” and what is the computation basis in arriving at such provisions, e.g. 1%, 2% etc.?

A4. There is a conceptual difference between the amount of provisions required by national regulators like the HKMA and that required by auditors as per IAS 39/ HKAS 39, given that the former is based upon an expected loss model while the latter is based upon an incurred loss model.  The difference between the two figures is what the HKMA refers to “regulatory reserve”, i.e. the surplus of the sum of general provisions and specific provisions over the sum of collective impairment allowance and individual impairment allowance.  As it is HKMA’s policy intention to maintain the status quo as regards the level of provisioning (comprising those booked on-balance sheet and off-balance sheet), AIs would likely be expected to maintain a level of “regulatory reserve” at around 0.5% to 1% of total loans by earmarking it against/appropriation of retained earnings.  Exact amount to be earmarked/appropriated will be determined based on the risk profile of the loan portfolio of individual AIs.  In this connection, AIs should consult the Banking Supervision Department through their usual point of contact in order to agree on a mutually acceptable level of regulatory reserve.

Q5. What is the proposed treatment of the excess portion of total provisions presently carried in the accounting book of an AI after the implementation of HKAS 39?

A5. Subject to the consent of the HKMA, AIs may release the general provisions back to profit or loss / retained earnings and simultaneously earmark/appropriate a pre-agreed amount of retained earnings as regulatory reserve.
Q6. Shall AIs deduct the respective earmarked/appropriated retained earnings (i.e. regulatory reserve) from the current year profit for the purpose of calculating distributed dividend?

A6. Yes.  AIs should deduct the respective earmarked retained earnings / appropriation to regulatory reserve from the current year profit for the purpose of calculating distributed dividend.  The internal guideline requiring AIs to seek the HKMA’s consent if they propose to distribute a dividend over 50% of their current year profits to shareholder remains in place.

Q7. How to report the amount of “regulatory reserve” in regulatory returns and in the AIs’ financial accounts?   

A7. There is no need for AIs to separately report the amount of “regulatory reserve”, which should be pre-agreed with the HKMA in advance, in regulatory returns.  For capital adequacy purposes, AIs are required to deduct the agreed amount of “regulatory reserve” from profit or loss / retained earnings as appropriate and add it back as Tier-2 capital in Item (j) in Capital Adequacy Return.  For the sake of maintaining transparency, appropriate disclosure should be made in the published accounts.  AIs should consult their accountants / auditors in this respect. 

Treatment in relation to Available-for-sale (AFS) Securities

Q8. Shall AIs report the amount of revaluation gains in relation to AFS securities in “Reserves” in the Asset and Liabilities return?

A8. Yes.  Case officers may also obtain a breakdown of the reserves’ figures for supervisory purposes on a case by case basis.

Q9. Are there any problems if the “Reserves” figure reported in the Assets and Liabilities Return of an AI fluctuates?

A9. The key question is the figure to be reported by an AI should reflect the underlying accounting record which is prepared in accordance with HKAS.  Case officers may however need to understand the underlying reasons leading to the changes if they considered the change is material.

Q10. Will the HKMA consider requiring AIs to include the revaluation gains and losses arising from both hedging instrument and hedged item (for cash flow hedges) in Tier 1 and Tier 2 capital?

A10. No. When cash flow hedges are created for available-for-sale instruments, Basel recommends that if the gains on the hedged item are recognised in Tier 2 capital, the losses on the hedging instrument could be recognised as an adjustment to Tier 2 capital.  Another option is to exclude fair value changes arising from both the hedged item and the hedging instrument.  The HKMA is of the view that AIs shall exclude such fair value gains and losses (i.e. the effective portion) from capital base.  The ineffective portion shall continue to be included in profit or loss.
Q11. Shall AIs include fair value changes of securities designated at fair value through profit or loss as part of their capital base?
A11. No.  AIs should exclude such fair value changes in Tier 1 capital and include it in Tier 2 capital, subject to a haircut of 30%. 

Q12. Shall AIs include unrealised gains and losses arising from fair value hedges as part of their capital base?
A12. Yes, it is because the fair value changes of a hedged item and its hedging instrument will substantially be offset in profit or loss of an AI, resulting in minimal fluctuations, i.e. the ineffective portion, in the amount of capital base.  Basel has not recommended exclusion of these fair value changes from capital.

Q13. Shall available-for-sale financial assets be captured in Market Risk Return and Interest Rate Risk Return?

A13. Available-for-sale financial assets shall be accounted for in accordance with the requirements of Market Risk Return and Interest Rate Risk Return.

Q14. Shall AIs report market value of exposures in the form of available-for-sale financial assets in Large Exposure Return?

A14. AIs shall report the current book value of such financial assets for the purposes of controlling large exposures.

Treatment of Hybrid Instruments and Term Subordinated Debt Instruments

Q15. Shall AIs include the unrealised gains and losses arising from their issued Tier 2 capital instruments as part of the capital base?
A15. As a matter of principle, AIs shall exclude any fair value gains and losses due to changes in its own credit risk as a result of applying the fair value option to its liabilities from reserves and profit and loss account of Tier 1 capital.  However, the HKMA will continue to review and approve liability-type instruments as part of Tier 2 capital as long as the requirements stipulated in Supervisory Policy Manuals CA-S-7 and / or CA-S-8 are fulfilled.
Treatment of Held-to-maturity Investments for Liquidity Purposes

Q16. What is the proposed treatment of held-to-maturity investments for liquidity purposes?

A16. Held-to-maturity investments can be treated as liquefiable assets provided that the definition in the Fourth Schedule to the Banking Ordinance is met.

Reconciliation of Profit Figures

Q17. Shall AIs provide a reconciliation of the profit figures in Capital Adequacy Return and Profit and Loss Return for regulatory purposes?

A17. No.  Case officers may however obtain a reconciliation of the profit figures in the said returns for supervisory purposes on a case by case basis.

Treatment of Amortisation of Cash Rebates

Q18. Does the HKMA intend to require all AIs to amortise the cash rebates in relation to residential mortgage loans in 3 years time in the accounting book?

A18. The HKMA uses 3 years amortisation period as a measure to determine whether a loan transaction was reasonably profitable and hence whether a bank manages its loan book in a prudent manner.  The HKMA will not consider a bank prudently managed its loan book even if the accounting treatment for cash rebates adopted by the bank is in compliant with the accounting standards, i.e. by amortising cash rebates over the average life of the mortgages or over the actual contract period.  Nevertheless, the HKMA will consider it prudent if an AI amortises cash rebates for a period no later than the first repayment date of an individual mortgage loan without penalty.  AIs that had difficulty in interpreting the HKMA’s requirements should consult the Banking Supervision Department through their usual point of contact. 
Q19. An AI presently offers cash rebates in relation to residential mortgage loans at a level of 6%.  Is it significant in the opinion of the HKMA?

A19. The HKMA reiterates that AIs are expected to price their products on the basis that they will make a reasonable profit every year, and avoid imprudent pricing decisions that may have an impact on long-term financial stability.  As to what level of cash rebates offered to customers is considered unacceptable, the HKMA considers that the level of cash rebates is a commercial decision to be determined by AIs taking into account individual AI’s circumstances. 
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