FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Guidance Note on Continuous Professional Training (“GNCPT")

1.

Do the Continuous Professional Training (“CPT”) requirements apply to exempt
person and its staff?

The new requirements on CPT are only applicable to persons licensed under the
Securities Ordinance, Commodities Trading Ordinance and Leveraged Foreign
Exchange Trading Ordinance. The Hong Kong Monetary Authority (“HKMA™)
however has in its circular of 21 March 2001 stated that authorised institutions which
are exempt persons should comply with the Fit and Proper Criteria and the GNCPT.

Asthe GNCPT is only applicable to licensed persons, does it mean that staff of a bank
(which is an exempt dealer) who are involved in securities dealing business are not
expected to attend CPT courses whereas staff of the same bank who are licensed
persons and work for, e.qg., its subsidiary which is a licensed dealer, have to attend
CPT courses?

Licensed persons are required to comply with the requirement s set by the Commission
whilst exempt dealerswhich are authorised institutiors are required to comply with
the requirements specified by the HKMA. The HKMA requires dealing staff of
authorised ingtitutions to comply with CPT requirement similar to the CPT
requirement imposed by the Commission on licensed persons.

Isthere any list of training courses recognised by the Commission for CPT purpose?

The Academic and Accreditation Advisory Committee ( AAAC”) has decided to
recognise courses or seminars for CPT purposes if these are organised:

by those ingtitutions which provide the courses approved for competence
requirements; and
for the purposes of continuous professional development.

Currently, the institutions which provide recognised industry-based qualification for
competence purpose are:

Hong Kong Securities Institute (Hong Kong);

The National Association of Securities Dealers, Inc (US);
The Securities Institute of Australia (Australia);

The Securities and Futures Authority (UK);

Canadian Securities Institute (Canada); and

Japanese Securities Dealers Association (Japan).

Generdly, it is expected that the content of these courses will relate to the list of
topics in paragraphs 22 and 23 of the GNCPT. The topics listed are examples only
and by no means exhaustive. In addition, these courses when offered electronically
on an interactive basis, will also be likely recognised by AAAC as being able to meet
the CPT requirement.



The AAAC has aso determined that seminars given by the Commission pertaining to
regulatory updates and other relevant topics can be recognised for CPT purposes.

Will al the courses organised by Hong Kong Securities Institute (*HKSI”) be
recognised for CPT purpose?

Generaly, training courses organised by HKSI for continuous professiona
development and which are relevant to the performance of the licensee’ s duties can be
recognised for CPT purpose.

Paragraph 20 of the GNCPT dtates that the carrying out of industry research and
publishing of papers will be counted as CPT hours. Does it mean that a research
analyst will be able to fulfil his CPT requirements in the performance of his ordinary
research duties?

The requirement for 5 hours of CPT is generaly expected to be met by work
conducted outside the ordinary everyday work as a registered person. In this regard,
AAAC has determined that such requirements should be met by attending seminars
and/or courses that meet the description outlined in paragraphs 22 and 23 of the
GNCFPT.

Will a licensee be regarded as having fulfilled the CPT requirement if he has only
completed a single training course which lasts for more than 5 hours in a calendar
year?

If the course meets the CPT requirement, then yes.

Will the CPT hours be counted with reference to the number of licences that a
licensee possesses at the year end? For example: Does a representative holding both
securities dealer s representative and commodity dealer’ s representative need to
complete 5x2=10 CPT hours a year?

Y es, as securities and futures are 2 different fields. However, if the licensee can show
that a particular course is relevant to more than 1 licensed activity, he may clam it as
CPT in respect of al the relevant licences.

Will the attendance of training courses prior to the CPT effective date (e 1 April
2001) be recognised for CPT purpose? For example, if a licensee attends an 8 hours
training course on 5 January 2001, has he already fulfilled all the CPT requirements
of caendar year 2001?

Y es, but not those courses attended before 2001.

How should the licensees report the number of CPT hours undertaken during the
year?

Corporate licensees are required to declare in the annual return that all its directors
and representatives have undertaken the requisite CPT hours in the preceding calendar
year.

2



10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

Individual licensees are also required to report their number of CPT hours and the
subject matter in their annual return.

Corporate licensees and individuals need to declare CPT compliance in annual
returns. Will there be a special declaration form to complete?

Both corporate and individual are required to declare their CPT activities in their
annual returns. The revised annual return forms will be mailed to the licensees one
month prior to their anniversary dates. Blank copies will aso be available for
collection at the Licensing Counter of the Commission

If a corporate licensee has a Common Anniversary Date on 1 October, when should it
report CPT compliance and what is the first reporting period?

The licensee should report CPT compliance in October 2002 in respect of the period
from 1 April 2001 to 31 December 2001.

If the licensee leaves his principa before the anniversary date, will his principal need
to report his CPT compliance in its next annual return?

No.

Will viewingtraining video tapes and self-study of materials provided by the principal
meet CPT requirement?

If the training video tapes and self-study materials meet the criteria stated in
paragraphs 22 and 23 of the GNCPT, they will be recognized for CPT purposes.

Does corporate licensee need to submit all CPT attendance evidence to the
Commission?

Not required. However, corporate licenses are expected to satisfy themselves of the
CPT compliance and when necessary, able to produce record to evidence the CPT
compliance.

How long should licensees keep their CPT compliance records?

The records should be kept for three years.

What CPT records will the Commission staff inspect during their field visit?

For corporate licensees, the Commission staff may inspect the relevant records. The
Commission staff may also request individual licensees to provide documentary
evidence supporting their attendance or completion of CPT activities. Example of
documentary evidence includes certificate of attendance issued by the course
providers, examination results ..etc.



17.

18.

19.

20.

21.

Corporate licensees are obliged to arrange and sponsor training courses. Does the
Commission expect the corporate licensees to pay for the training activities? Will the
Commission take action against them for passing the training costs to the staff? Does
the Commission have any channel to handle the complaints lodged by staff against
their principalsin this respect?

The corporate licensee is obliged to ensure that its staff meets the CPT requirement
and to advise and organise such training as appropriate for their staff. Asto whoisto
bear the costs of training, this will be a matter between the corporate and individual
licensees.

Will study hours used in preparing for industry based qualification be counted for
CPT hours?

Yes, provided that such study hours are accumulated after the grant of licence and a
pass in the relevant examination is proven.

Will AAAC give endorsement to internal training organised by corporate licensees?

The AAAC will not endorse internal training organised by corporate licensees but
corporate licensees are expected to notify the Commission prior to the holding of the
training session. The Commission may Sit in a such training session. Corporate
licensees are required to keep proper attendance record at each training session for
those staff who completed the training. Although pre-endorsement is not given by
AAAC, it does not mean that interna training will not meet CPT.

Please advise on the organisations the AAAC will consider approving as “ recognised
ingtitutions” for CPT purpose.

The AAAC will consider only application as “recognised institution’ from
professiona bodies and tertiary institutions for CPT purpose. It will not entertain
applications from external consultants or professional firms.

How will the AAAC view training organised by external consultants or professional
firms?

Although the AAAC does not endorse training conducted by external consultants or
professional firms, it does not mean that these training do not meet CPT. |If these
firms organise training for corporate licensee, the corporate licensee will be
responsible to ensure that the training so arranged by the external consultants or
professional firms are of appropriate relevance and standard for CPT.
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What are the application procedures to become a “ recognised institution” ?

Submission should be made to the Secretary of the AAAC in the “ Application Form
for Professional Bodies and Tertiary Ingtitutions for Approva as Recognised
Institution”, which can be downloaded from the Commission s web-site or obtained
from our Licensing Counter.

“Course fees, training time and membership requirements are so different for training
offered by different organisers. Can the Commission centralise training program and
standardise course fees, training time and dispense with membership fee?’

The training offered by different organisers may have require different training time
due to the complexity of the subject matter and how in depth the topic is covered in
the session. The course fee is very often a reflection of such, and the amount charged
isacommercia decision made by the organiser. This is not within the jurisdiction of
the Commission. However the Commission does conduct regulatory updates for
interested parties to attend, which can be counted towards CPT requirements. And the
Commission will continue to organise such sessions when appropriate.
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